Ieder hart een woonplaats van Christus
Zoals al aangegeven op de homepagina maken we gebruik van de Winsumer Catechesemethode Ieder hart een woonplaats van Christus*
De methode is ontwikkeld door en voor de gemeente van Winsum. Zij bieden iedereen de mogelijkheid om de methode te gebruiken en aan te passen naar behoefte.
Via de knoppen in het linker menu heeft u toegang tot een database van de aangepaste materialen zoals ze in onze gemeente worden aangeboden. Daarnaast wordt ook elders gewerkt met deze methode en stelt men ook hun uitwerkingen beschikbaar. De materialen ontwikkeld door Ineke Baron en Jaap Almekinders voor de mentorcatechese in Hoogeveen worden eveneens opgenomen in de datbase. Deze materialen zullen worden voorzien van een © teken met auteursnaam, zodat gelijk zichtbaar is wie het materiaal ontwikkeld heeft.
De aanleiding tot het schrijven van de catechisatiemethode vormde een in 2004 gehouden enquête onder de jongeren in Winsum en hun ouders. Op grond van die enquête werd besloten de catechisatie en verenigingsavond samen te voegen. Omdat het moeilijk was hiervoor een passende methode te vinden werd besloten hier zelf mee aan de slag te gaan. Met 7 verschillende mensen met een theologische, onderwijskundige en/of creatieve achtergrond werd 2 jaar lang enorm hard, maar met onvoorstelbaar veel plezier gewerkt aan deze methode.
Het is de hoop van de schrijvers dat deze methode eraan mag bijdragen dat jongeren, in welke kerk dan ook, Gods Liefde mogen leren kennen en Hem ontmoeten. Gods Zegen gewenst!
* met toestemming overgenomen van de GKV in Hardinxveld-Giessendam
Wat willen de samenstellers van de methode bereiken
- een duidelijke lijn en een heldere inhoud
- meer aandacht voor de jongere (daarom o.a. mentoren)
- boeiende en inspirerende jeugdavonden
- meer betrokkenheid van de ouders
Bij alles wat gedaan werd heeft men willen werken aan het motto dat voor het jeugdwerk gekozen werd: Ieder hart een woonplaats van Christus
Opbouw
Belangrijk uitgangspunt in de opbouw van de methode is dat catechisatie en vereniging zijn samengevoegd in 1 wekelijkse jeugdavond. De avonden worden gegeven door een catecheet (eerst verantwoordelijke voor de lesinhoud) en een mentor (eerst verantwoordelijke voor het contact met de jongere).
De lesstof is verdeeld in 6 blokken:
o Blok A Wie is God voor jou? (Apostolicum)
o Blok B In gesprek met God (Gebed, Onze Vader)
o Blok C Samen leven voor God (Gemeenschap der heiligen, kerk)
o Blok D Leven met God (1) (10 geboden)
o Blok E Leven met God (2) (10 geboden)
o Blok F Luisteren naar God (De bijbel)
De blokken van elk 8 lessen zijn voor 3 leeftijdscategorieën geschreven: 12-14/14-16/16-18 jarigen. Per les is er een handleiding geschreven voor de catecheet/mentor en een werkblad voor de jongeren.
Ieder jaar behandelen we in elke groep 3 blokken; alle groepen zijn tegelijk met hetzelfde blok bezig maar op een ander niveau. Hierdoor wordt koppeling naar kerkdiensten/preken goed mogelijk. Elke 2 jaar wordt de stof dus herhaald, maar tegelijk uitgebreid en verdiept.
Aan elk blok wordt 8 a 9 weken gewerkt. Daarbij werkt de groep gedurende die tijd ook steeds aan een prestatie, die aan het eind in breder verband (ouders/gemeente) gepresenteerd wordt, zoals het organiseren van een kerkdienst of het maken van een videopresentatie. In Haulerwijk is ervoor gekozen om dit te doen via jeugddiensten.
Iedere groep wordt onderricht door een catecheet die de eerst verantwoordelijke is voor de lesstof, en voor het bereiken van de per avond geformuleerde leerdoelen. Per les wordt in de Winsumer methode naast een uitgewerkte lesopzet uitgebreide ondersteunende en achtergrondinformatie geboden, tevens worden suggesties gedaan voor extra achtergrondmaterialen voor de eigen voorbereiding, waardoor het catechetisch kader ingevuld en gewaarborgd wordt. Tevens worden heldere lesdoelen aangedragen welke helpen om af te bakenen en scherp te stellen en is er een evaluatie waarmee men wekelijks kan kijken of de doelstellingen werden bereikt.
Naast de catecheet wordt elke groep begeleidt door een mentor die de eerstverantwoordelijke is voor het voeling houden met de jongeren en hun leefwereld, dit krijgt zijn invulling onder andere door iedere les te beginnen met samen wat te drinken en door observatie van de jongeren gedurende de kruispuntbijeenkomst. Tevens is de mentor eerstverantwoordelijke voor het contact met de jongeren (en evt. hun ouders/ambtsdrager). Dat beperkt zich natuurlijk niet tot tijdens de kruispuntbijeenkomsten. Komt een jongere vaker niet opdagen, ligt iemand in het ziekenhuis, voelt hij of zij zich niet thuis in de groep, de mentor signaleert en onderneemt waar mogelijk actie.
Het geven van onderricht en vorming aan de jeugd van onze gemeente mogen we doen vanuit ons eigen geworteld zijn in de liefde van Christus.
Maak jouw eigen website met JouwWeb